اوستاد نادیر ازهری نین،قارالاما مانیفئستینه باخیشی؛ اوچونجو بؤلوم

+0 بَیَن

1-Son bahar uğultusuyla gelmişdi...
2_Men atdımdaşladım Bir xiyaban uzununu...
3_Çekildi/udqundu ilk seloqanı...)
("Pinar Şakir"ın:
1-Biri keçmişini özünden asdı...
2-Men bir tikanam...
3-Dün bir kot şalvari sevdim...
4-Qonşumuz/pis bir göne baxdı...)
("Vahab Hacızade"nın:
1-Hansı duvarlara yazırsan yaz...
2-bir calanseydim avuclarında...)
("Atıla Serxoş"un:
Aydındır gelecek dediler... )
Bu şeirler üzre,Analızımı sürdürürem, bu bölümde şeir teknikleri ve Qaralamanı genelde izah edirem:
mence Qaralam şairleri bir sıra ferqlerle şeirde:
1- kelmelerin ses ortağlığından mezmun yaradırlar, ve bu yönde:
A-Ya ses ortağlığları olan kelmeleri me'marlıq edirler
B- ya da anıden iki kelimenin ses oxşarlığından, yeni kelimeni keşf edirler.
Bu Teknik birinci olaraq Qaralamaynan başlanmır,ve bildiyim qederile Qaralama da bu iddiada bulunmamış,şeirimizde  bu Teknikin örnekleri var,ama Qaralama şairlerinde qabarıq  ve ortaq bir şekilde görükür,bu teknik her zaman şeride Modernden öteye getmek çabasıdır,ve be'zen bir sıra şairler üçün de"DİL ŞEİRİ"nin ön Pılanı ola bilir,ancaq Qaralamanın amacı sadece"Dil şeiri deyil" Qaralamanın sadece ve sadece bir quralı var o da dedikleri" şeytenet"
quralıdır,Paradoksları da bu bir qural içindedir, bu paradoksun köki qayıdır "düşünce menem" ve
" Haydger" felsefesinde "eyn" ve "zehn" ilişgisinin paradoksikal durumuna ,eslınde Qaralama"düzen pozucu"dur(post structuralist),ancaq bizim önceki düzen pözücularımzdan,daha temkinli ve geniş baxışlı bir Potansiyele malikdir.
2-Qaralama bir axımdır, amma TARZ deyil,(TARZdan qesdim bir şairin öz lehninden elave şeir üzre özüne mexsus qayeleri olduğunu ve bu qayelere varmaq üçün bir aydın yol xeritesi çizmesidir, TARZ dediyim, "School"(edebsel mekteb) demek deyil, mektebden daha özel ve kişiselleşdirilmiş edebsel yoldur,bir kişisel ve özel davranış demekdir.
3-Qaralama Azerbaycan "Post structuralizm"inin uşağlığdan yeniyetmeleşmesidir,bir addımdır ve önemli addımdır da, men bunlara "Post structualist" demeyi "Post modernist" demekden daha doğru bilirem, post modernizmde 20ye yaxın çeşedli qollar var.
4- Mence Qaralama  insansverdi amma insansever qalmağa söz vermir,baxın bu qonu Qaralamanın "Haydger"e yaxın düşüncesının sonucudur,bu sonuc çağdaş durumun dehşetleri,derin çelişgileri ve Moderniteden öyrendiyimiz insanseverlik inamının şeirimezdeki cütleşmesinin sonucudur.
5-Qaralama şeirdeki Paradoksunu gizletmir, onu yaşamağa çalışır,bu çox gözeldi, doğru bir "post structiralısm" muştuluqudur.
6-Mence Qaralama şeirimizin "Post structuralism" menimsemesinin başlanqıcıdır,Qaralama bir aşamadır,ancaq bu aşamanın şe'rimizdeki izlerinin qalma ihtimali yuksekdir.
7-"Behruz ismayilzade" şeirinde düşünce ve ses uyuşumunun keşfini yapan zaman daha etkileyici bir şe'ir sergileyir, "Behruz ismayilzade" Qaralamanın Radıkal qoludur.
8-"Emin Hacilu"nun tesvirleri güclüdür,tesvirleri herekete geçen zaman,şeirini daha çox seve bilirem,"Emin Hacilu" Qaralamanın Radikal qoludur
9-"Pinar Şakir" Qaralamanın saq qolunda yer alır, Supriz etmeyi sevir,ve onun gücü oxucusunu Supriz etmekdedir,her zaman gözlenilmez bir şeir yaza biler,"Pinar Şakir"şeiri "heşv"siz yaza bilir, şeirinde avara kelimeler azdır,çox vaxt şeirinin bütününe bir ifa düzeni hazırlamış
10-"Vahab Hacizade" Qaralama Manifestosuna ortaq seviyede bağlı görükür, şeirinde Qaralamaya ifrat- tefritle baxmayir,"Vahab Hacizadenin" güc noqtesi şeirendeki, semimi parçalaridir mence.
11-"Atila Serxoş"dan Qaralama üzre daha çox şeirler oxumaliyam,elimde olan şeir, mene bu şairin Qaralamanın orta qolunda yer aldığını gösterir'"Atila Serxoş"un şeirinde insansel ilişgilerin derine getmek gücü bes bellidir(Son)
N.A 94.11.15
telegram.me/onlineshiir